En tid for glede, samvær – og sorg

Julen forsterker det gode og det vonde. Spesielt for de som er ensomme og de som har mistet noen i året som har gått.

Julen forsterker det gode og det vonde. Spesielt for de som er ensomme og de som har mistet noen i året som har gått.

Julen er en tid for samvær med familie og venner, for gaver og glede.


Sandvika Storsenter myldrer av småstressede kunder som arbeider seg systematisk gjennom barnas ønskelister. Julegranene våre tennes, og det blir satt opp markeder, konserter og forestillinger. Sentrum fylles opp av festglade mennesker som skal på julebord. Når kirkene våre ringer julen inn på julaften, venter det julemiddag og pakker under treet.

For mange er perioden et høydepunkt i året, mens for andre handler det å komme seg gjennom.

For de som har mistet noen, er julen ofte en tung tid.


Etter at noen man har elsket har gått ut av tiden, blir julen aldri den samme. Og for de som mister noen tett opptil høytiden, er det ekstra vanskelig. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå dør det i gjennomsnitt 140 mennesker i Asker og Bærum i løpet av desembermåned, noe som vil føre til at mange mennesker opplever sorg og tap i forbindelse med julen.

Til deg som har mistet noen: Jeg ønsker å oppfordre deg til å snakke om den som er død. Det er ikke alltid lett å snakke om følelser, spesielt ikke i en tid som er preget av glede og feiring. Men det kan være noe terapeutisk å snakke om den du har mistet, enten med en venn, et familiemedlem eller en profesjonell. Det kan bidra til å lindre følelsene av sorg og ensomhet.

Dessverre er ensomhet et stadig økende problem i samfunnet vårt, spesielt blant eldre mennesker.

Ifølge en undersøkelse utført av Statistisk sentralbyrå i 2020, rapporterte over 20 prosent av befolkningen over 65 år at de følte seg ensomme. Dette blir for mange forsterket nå i julehøytiden, når familier samles og man kanskje ikke har noen å feire med selv.

Ensomhet kan påvirke både fysisk og mental helse. For å forebygge ensomhet er det lurt å aktivt oppsøke andre mennesker. Både Asker og Bærum kommuner har god informasjon om frivillig arbeid. Ikke vær redd for å ta kontakt. Hvis man føler seg overveldet av følelser, hjelper det alltid å snakke med noen, enten det er nære relasjoner eller profesjonelle. Mange helseinstitusjoner tilbyr støtte og hjelp til mennesker som sliter med ensomhet og sorg, og det kan være nyttig å snakke med en terapeut eller rådgiver om hvordan man kan håndtere følelsene sine.

Ensomhet og sorg ikke bare kan ramme en selv, men også de rundt en. Hvis man merker at familie eller venner har det tungt nå i julen, så er min oppfordring å vise ekstra omsorg og støtte. Send en tekstmelding eller slå på tråden – det kan bety mer enn man tror.

Julen forsterker det gode og det vonde, og er for mange en tøff tid. Men det er også en tid for håp. Det kan være nyttig å prøve å fokusere på det positive, og å se fremover mot det nye året som kommer. Ved å ta vare på seg selv og de rundt en, kan man gjøre den tunge tiden litt lettere.

Del denne artikkelen